29 Ekim 2014 Çarşamba

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun...



Atatürk'ün Cumhuriyetle İlgili Sözleri

• Türkiye devletinin şekl-i hükûmeti cumhuriyettir.
• Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. (1924)
• Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. (1933)
• Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. (1925)
• Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. 
Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. (1925)
• Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun olan yönetim, cumhuriyet yönetimidir.
• Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. (1936)
• Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. 29 Ekim 1923
• Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. 1923
• Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkân kalmayacak surette muhafazasının mecburî kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilân olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir. 1927 (Nutuk II, S. 831)
• Bugünkü hükûmetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilâtı ve hükûmettir ki, onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükûmet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükûmettir. Artık hükûmet ve hükûmet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır. 1925 (Atatürk'ün S.D. II, S. 230)
• Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat, idrak, kendi hakkında kötü fikir besleyenlerin ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak görünüşe düşkün insanlar olduğunu pek güzel ispat etti. Milletimiz haiz olduğu özelliklerini ve liyakatini hükûmetinin yeni ismiyle medeniyet dünyasına daha çok kolaylıkla göstermeğe muvaffak olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, cihanda işgal ettiği mevkiye lâyık olduğunu eserleriyle ispat edecektir.
• Temeli büyük Türk milletinin ve onun kahraman evlâtlarından mürekkep büyük ordumuzun vicdanında akıl ve şuurunda kurulmuş olan Cumhuriyetimizin ve milletin ruhundan mülhem prensiplerimizin bir vücudun ortadan kaldırılması ile bozulabileceği fikrinde bulunanlar, çok zayıf dimağlı bedbahtlardır. Bu gibi bedbahtların, Cumhuriyetin adalet ve kudret pençesinde lâyık oldukları muameleye maruz kalmaktan başka nasipleri olmaz. Benim naçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşıyacaktır. Ve Türk milleti emniyet ve saadetinin kefili olan prensiplerle medeniyet yolunda, tereddütsüz yürümeğe devam edecektir. 1926 (Atatürk'ün S.D. III, S. 80)
• Gelecek nesillerin Türkiye de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilâkis, Türkiye'nin münevver ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakikî zihniyetlerini tahlil ve tesbitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir.
• Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır. 1933 (Afetinan, Atatürk Hakkında B. H., S. 251)
• Cumhuriyet düşünce serbestliği taraftarıdır. Samimî ve meşru olmak şartiyle her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir. Yalnız muarızlarımızın insaflı olması lâzımdır. 1923 (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)

1 Ekim 2014 Çarşamba

Tezgahtarlıktan Font Tasarımcılığına: Frederic W. Goudy

“Geçmişte tasarlanan formlardan tamamen farklı bir font yaratmak oldukça zordur. Yine de hayatın yeni ifadelerini ve dinamizmini korumak mümkündür.” F.W. GOUDY.
1865 yılında Bloomington’da dünyaya gelen Frederic W. Goudy, 20. yüzyılın ilk yarısına imzasını atmış en ünlü harf tasarımcılarından biridir. Tasarımcının çalışmalarına ciddi olarak 45 yaşından sonra başlamış olması dikkat çekicidir.
Bir kitap mağazasında tezgahtar olarak çalışan Goudy sattığı kitapları inceler ve bunların olması gerektiği kadar iyi basılmadıklarını düşünür. Bunun üzerine, tipografi ile ilgili bulduğu her yayını okumaya ve bir şeyler öğrenebilmek için konunun uzmanı, deneyimli basımcıları ziyaret etmeye başlar. Ve böylelikle ünlü ve başarılı bir tasarımcı olma yolunda ilk adımlarını atar.
1896 yılında Camelot adlı ilk fontunu tasarlar ve bu fontun ilk setini, Dickinson Type Foundry’ye 10$ karşılığında satar.
1900 yılından itibaren harf tasarımı konusunda eğitmenlik yapmaya başlayan Goudy, 1903 yılında, Will H. Ransom ile birlikte kendi basımevini açar. Basımcı ve tasarımcı olarak kariyerinde yol alan Goudy, 1908 yılında, Lanston Monotype Machine Company için, ilk önemli tasarımı olan Goudy Light’ı tasarlar. Ancak aynı yıl Village Press’in yanmasıyla birlikte pek çok araç-gereç ve tasarım malesef yok olur.
Yıl 1911 olduğunda Goudy, Mitchell Kennerly tarafından yayınlanan H.G. Wells Antolojisi için, ilk “hit” tasarımı sayılan Kennerly Old Style’ı tasarlar. Goudy’nin en iyi ve en popüler tasarımı olarak bilinen ve American Type Founders Company tarafından 1915 yılında yayınlanan Goudy Old Style ise bir anda klasik olmuştur. Hala çok popüler olan Goudy Old Style, kataloglar ve diğer basılı grafik işler için mükemmel bir fonttur.
Goudy, Futura gibi geometrik sans-serif fontların popüler ve kazançlı olduğu bir dönemde sans-serif fontlarına daha özgürlükçü ve sıcak, kişisel bir hava vermeye karar vermiş, bu iddialı girişimin başarıya ulaşması sürecinde en büyük ilhamı, eski yazı ustalarının el yazması müsveddeleri ve her zaman olduğu gibi antik yazı örneklerinden almıştır.
Tasarımcı, kendi adıyla anılan font ailesinin tasarımı sırasında, fontun baş ve son kısımlarında bazı küçük kabartılardan oluşan, bazı karakterlerin tepelerinde kasketlerden ve çizgilerden oluşan küçük elemanlar eklemiştir. Sonuç ise benzersiz ve mükemmel bir Goudy tasarımı olmuştur. Yeni font doğal ve sevimli olmasının yanı sıra, magazin ve reklamcılık çalışmalarına da sıcaklık katacak bir havaya sahip olmuştur. 20. yüzyılın başlarında reklamcılığın gelişmesiyle Goudy bu sektör için önemli işler yapmıştır. National Biscuit firmasına ve Procter and Gamble firmasına sattığı yazı tasarımları buna örnektir. Yetenekli oluşu kadar çalışkan, girişken ve verimli oluşu ile de tanınan Goudy, kendisinden önceki tasarımcılardan çok daha fazla yazı tasarlayarak 100’den fazla fonta imzasını atmıştır.
Günümüzde Goudy Sans font ailesi ITC (International Typeface Corporation) firmasına aittir ve ITC Goudy Sans olarak anılmaktadır. ITC, Goudy Sans font ailesine katılan yeni üyelerle günümüz beklentilerine daha iyi cevap verecek şekilde yenilenmiştir.
Son derece üretken bir tasarım hayatı olan Frederic W. Goudy, 1947 yılında, New York’ta hayata veda etmiştir. Goudy’nin yazdığı kitaplar arasında; “The Alphabet (1918), “Elements of Lettering (1922)” ve “Typologia (1940)” yer almaktadır.



Alıntı

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...