25 Mayıs 2015 Pazartesi

Photoshop’un Mimarları: Thomas & John Knoll

Bu iki kardeşin kim olduğu sorusuna geldiğimizde, aslında onların kendisinden çok yarattıkları harika programla daha çok ilgilenildiği açıkça görülüyor. Photoshop‘un açılış ekranıyla tüm Photoshop kullanıcıları sürekli karşılaşıyor. İşte o açılış ekranında ardı ardına yazılmış onlarca isim görürüz. Bu isimler Photoshop‘un bugünkü haline gelmesinde büyük payları olan kişiler. Acaba bu isim listesinin en başındaki isme dikkat edeniniz ve bu ismin neden en başa yazıldığını düşüneniniz oldu mu? Bu isim sayfanın sol tarafında gördüğünüz Thomas Knoll. Thomas Knoll Photoshop’u ilk yapan kişi. Onun var ettiği bu müthiş yazılım şimdi bilgisayarı olan çoğu insanın sahip olduğu ve kullandığı bir hale gelmiş durumda. Şimdi bu iki kardeşin ve Photoshop‘un geçmişini biraz tanıyalım.
Photoshop‘un ve Knoll kardeşlerin hikayesi Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletinde Glenn Knoll ismindeki profesör ile birlikte başladı. Glen Knoll o yıllarda kendi evinde karanlık odası bile bulunan bir fotoğraf meraklısıydı. Kendi bilgisayarının çizdiği sınırlar içerisinde bilgisayar teknolojisiyle de yakından ilgileniyordu. Glen Knoll‘un iki oğlu Thomas ve John babalarının bu meraklı ve araştırmacı yapısına daha doğduklarında sahip oldular. Babalarının araştırmacı ruhunu teslim alan bu iki kardeşin gelecekteki önemli projeleri ve çalışmaları, yine babalarından kalan karanlık oda ve Apple II Plus ile başlamış oldu.
Fotoğrafın lise yıllarındaki bir hobisi olduğunu belirten Thomas Knoll babasının karanlık odasında fotoğrafla ile ilgili birçok şey öğrendi. Thomas‘ın karanlık odada harcadığı zaman içerisinde dikkatini, John’un Time dergisinde görüp hayran kaldığı ve babasının eve aldığı eski bir kutu gibi görünen bilgisayar çekmeye başladı. Böylelikle Thomas Knoll ilk olarak 1978 yılında 16 yaşında iken bilgisayarla tanıştı.
Asıl hikaye ise 1987 yılında başladı. Thomas Knoll bu yıllarda greyscale imajların siyah-beyaz monitörlerdeki görüntüleri ile ilgili olan doktorasını hazırlıyordu. Ürettiği koda “Display” adını verdi. Thomas bütün bunları evindeki Mac Plus ile yapmıştı ancak bu yaptığının Photoshop‘un başlangıcı olduğunu belki de bilmiyordu.

Display açılış ekranı
Thomas‘ın ürettiği bu program o sıralarda Industrial Light and Magic adında, George Lucas‘ın sahibi olduğu Lucasfilm’in görsel efekt kolunu oluşturan bir şirkette çalışan kardeşi John’un dikkatini çekti. John Knoll bilgisayarda yapılan görsel efektler konusunda çalışmalar ve deneyler yapıyordu. Bu sırada John kardeşinden bilgisayarda dijital imaj dosyalarının üretilmesi ile ilgili yardım istedi. Thomas‘ın yarattığı “Display” onlar için harika bir başlangıç noktasıydı ve sonunda birlikte çalışmaya başladılar.
Bu noktadan sonra ilk iş olarak yeni çıkan ve Macintosh’un ilk renkli modeli olan Macintosh II’yi aldılar ve Display isimli programlarını renkli çalışabilecek duruma getirebilmek için yeniden yazdılar. Aylar süren çalışmaların ardından Display‘in kapasitesini oldukça yükselttiler.
1988 yılının yaz aylarında John ürettikleri bu programın geldiği noktayı farkedince, bu programı geçerli bir ticari ürün olarak kullanabileceklerini düşündü. Bu uygulamanın kendilerine para kazandırabileceğini düşünen Knoll kardeşler uygulamanın daha da geliştirilmesinin gerektiğini düşündüler ve bu yönde çalışmaya devam ettiler.
Çalışmaların devam ettiği sırada bir yandan da ürettikleri programa bir isim vermek için de çabalıyorlardı. ImagePro ve PhotoHut gibi isimleri denedikten sonra şimdi herkesin aklına kazınan isim olan Photoshop‘tan küçük bir farkı bulunan PhotoShop ismini buldular. ‘S’ harfi ilk olarak büyük kullanıldı ancak daha sonra şimdiki halini aldı.
Bu aylarda John ürettikleri yazılımı pazarlamak için büyük şirketlerin kapısını çalıyordu. Aralarında Adobe Systems’ın da bulunduğu firmalara ürünü tanıtan John bir yandan da kardeşi Thomas‘ı yazılıma yeni özellikler katmasını sağlamak için zorluyordu.
Sonunda John‘un çalışmaları sonuca ulaştı ve Barneyscan adındaki scanner üreticisi bir firma PhotoShop‘un scannerlar ile birlikte piyasaya sunulmasına karar verdi.
John yine bu sıralarda en büyük hamlesini yaptı ve Photoshop’un kopyalarını Apple mühendislerine yolladı. Bu program Apple mühendislerinin ilgisini çekmiş olsa gerek!
John Apple mühendislerinde sonra rotasını tekrar Adobe Systems’a çevirdi ve Adobe’nin baş sanat yönetmeni olan Russell Brown’a Photoshop’u tanıttı. Adobe o sıralarda Letraset ile ColorStudio isimli imaj işleme programı için bir anlaşma yapmak üzereydi. Harika bir zamanlamayla Adobe’ye programı tanıtan John, Photoshop‘un ColorStudio‘dan daha iyi olduğuna Russell Brown’u ikna etti ve Photoshop’un dağıtımının yapılması için Adobe ile el sıkıştı. Fakat bu anlaşma yasal bir değer taşımıyordu. Ancak bu noktada Knoll kardeşler Photoshop’u daha da geliştirerek yasal bir anlaşmaya Adobe ile birlikte imzalarını attılar.
Thomas Photoshop’un programlamasını yaparken John’da işin pazarlama kısmıyla kalmayıp plug-in’leri yarattı. Birçok kişi plug-inler ilk ortaya çıktığında Photoshop’un en popüler özelliklerinden biri olacağını muhtemelen bilmiyordu.
1989 yılından Photoshop‘un resmi satılışının yapıldığı 1990 yılına kadar Russell Brown ve diğer Adobe çalışanlarının da önerileriyle geliştirme işlemleri devam etti. Bu süreçte John’da kardeşini Photoshop‘un geliştirilmesi konusunda zorlamaya devam ediyordu.
Ve nihayet 1990 yılının şubat ayında, birbirinden zor ve uzun süren çalışmaların ardından Photoshop 1.0 piyasaya sürüldü.
Uzun ve zorlu süreçlerden geçen Photoshop ilk çıktığı versiyonundan sonra Adobe mühendisleri tarafından daha da geliştirilerek şimdi bilgisayarlarımızda kullandığımız halini aldı. Photoshop‘un kullanıcıları olarak Thomas Knoll ve John Knoll isimlerini bundan sonra Photoshop‘u her kullandığımızda hatırlamamız gerekecek gibi gözüküyor.

Alıntı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder