25 Temmuz 2014 Cuma

Bordür_5




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Nazar Boncuğu - 12





Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Kaligrafi

Kelimenin kökeni Yunanca kallos 'güzel' ve graphos 'yazı' kelimeleridir. Süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Çin başta olmak üzere Doğu Asya, Batı toplumlarına ait tarihleri çok eskiye dayanan bir çok  kaligrafi örneği mevcuttur. İslam uygarlıklarında kaligrafi 'hat sanatı'- yabancı bir terim olan kaligrafi anlamını tam olarak karşılamıyor olsa da- adını alır.

 Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi :
Ülkemizde genellikle 'hat sanatı' ve 'kaligrafi' aynı çerçevede anılıyor olsa da aslında farklı konulardır. Temelde her ikisi de güzel yazı yazma sanatı olarak adlandırılabilir. Fakat Hat Sanatı deyince akla ilk gelen şey; eski harflerle yazılan dini içerikli yazılardır. Osmanlı kültüründe dini motiflerin ön planda olması sebebiyle Allah ve Peygamber sevgisini göstermek amacıyla 'Hattatlar' bu sanatı kullanarak günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmışlardır. Hat sanatı kalligrafiye göre çok daha fazla emek ve uğraş isteyen bir sanat dalıdır Usta-Çırak ilişkisi ile bir sonraki nesillere aktarılan hat sanatı bugün için çok fazla yaygın olmamakla beraber hale bu sanatı devam ettirmeye çalışan ustalar bulunmaktadır.
Kaligrafi için ise latin harfleri kullanılarak güzel yazı yazma sanatı diyebiliriz. Hat Sanatı'na göre öğrenmesi daha kolay olmakla beraber iyi bir kaligrafi ustası olmak uzun zaman alabilir. Kaligrafi de amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmektir. Genellikle dik ve yatay çizgilerden oluşan latin harflerini simetrik bir şekilde kağıta dökmek kaligrafinin en temel unsurlarından birisidir. Az bir zaman ve az bir kaynak ayırarak her kesimden insanın rahatlıkla öğrenebileceği bir sanat dalıdır. Ülkemizde halen pek çok kaligrafi ustası ve konuyla ilgili yazılmış pek çok kitap bulabilirsiniz.

Temel Kaideler :
Dik ve yatay çizgilerin paralel olması, bu sanatın olmazsa olmaz şartıdır. Ayrıca harflerin boyutlarının aynı olması ve yazının genel olarak simetrik görünmesi güzel bir yazı yazmak için yeterli şartlardır. Bundan sonrası hayal gücünüze kalmış...


Kupa - Bardak - 8




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...


24 Temmuz 2014 Perşembe

Bordür_4




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Nazar Boncuğu - 11





Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Grafik Tasarım Terimleri...

Grafik: Harfleri, sözcükleri, tümceleri, fotoğrafları, biçimleri, renkleri kağıt üzerinde bir zevk ve oranla yerleştirme ve bu yerleştimede yenilik ve çekicilik oluşturma sanatına grafik denir. Eski Yunancadaki "Grapnein" (yazmak) kelimesinden dilimize geçmiştir.

Tasarım: Planlamaya dayalı belirli bir amaç gözeten yaratıcı bir eylemdir.

Grafik Tasarım: Okunan izlenen görüntülerin tasarımı şeklinde tanımlanır. Grafik tasarımda görsel unsurlar kenar çizgileri ile aynı yönde yerleştirildiklerinde düzenli ve durağan, karşıt yönde yerleştirildiklerinde dinamik ve enerjik bir yapı oluştururlar.

İletişim: Gönderici ve alıcı olarak adlandırılan iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen bir duygu, düşünce, davranış ve bilgi alış verişidir.

Grafik İletişim: Görüntülerden oluşan bilgilerin değiş-tokuşu olarak tanımlanır. Yazılar, resimler ve fotoğraflar başlıca grafik iletişim araçlarıdır. Bir mesajın açık, ekonomik ve estetik yollarla üretilmesi, grafik iletişimin başlıca amacıdır. Grafik iletişimin ekonomik olması demek, mümkün olan en az sayıda görsel imgenin, mümkün olan en yüksek sayıda bilgiyi aktarabilmesi demektir. Örnek: Erkek/kadın tuvaletlerini ya da giriş çıkışı grafik imgelerden anlarız.

Grafik Tasarımın Öğeleri: Çizgi , ton, renk, doku, biçim, ölçü, yön olarak ifade edilebilir. / Çizgiler karakterlerine göre ve konumlarına bağlaı olarak bazı mesajlarda iletirler. Örneğin; yatay çizgi durgunluk, dikey çizgi saygınlık, diyagonal çizgi canlılık, kıvrımlı çizgi zerafet ifadesi verir./ Tonlar genellikle görsel imgenin yarımton reprodüksiyon tekniği ile tramlanması yoluyla elde edilir. Ton ve çizgi tasarımda kontrastlığı oluşturan elemanlardır. / Renk, bir tasarımı meydana getiren yapı taşlarından biridir. Renkler, izleyen üzerinde değişik etkiler uyandırırlar. Bunların bir bölümü kişisel, bir bölümü ise genllenebilir duygulardır. Örneğin; sıcak renklerin uyarıcı, soğuk renklerin ise gevşetici, dinlendirici olması renklerin genellenebilir etkileri olarak değerlendirilebilir. / Doku, bir yüzey üzerinde tekrarlara dayalı biçimsel bir düzen olarak adlandırılabilir. Örneğin zeminde kullanılan bir ahşap, mermer vb.dokusu. / Bir grafik tasarım ürünü, farklı ölçülerdeki görsel unsurların bir araya gelmesiyle oluşur. / Bir tasarım yüzeyi üzerinde bulunan çizgisel, tipografik ve görsel unsurların yönü önemlidir. Örneğin: Bir gazete haberinde yer alan insan fotoğrafi ilgili habere doğru bakmalıdır.

Mesaj: Bir kimseye verilen, gönderilen iletilen bilgi, haber.

Hedef Kitle: Ilgi alanları ve özellikleri ayrıntılı bir biçimde tanımlanmış bir kitledir. Bir kişi ya da kurumun davranışlarından, kararlarından, uygulamalarından dolaylı ya da dolaysız olarak etkilenen grup olarak ifade edilebilir.

Sanat Yönetmeni: Reklam ajanslarında metin yazarı, fotoğrafçı, uygulamacı grafiker, müşteri temsilcisi vb. elemanlarla çalışan, etkili reklam üretimi ve tasarımından sorumlu kimse.

Grafiker: Görsel sanatlar alanındaki ressam, heykeltraş gibi meslek mensuplarından biri olan grafikerler, basılması istenen materyali estetik kurallar çerçevesinde baskı için düzenleyen; yazıları ve görsel unsurları işin niteliğine uygun bir grafik dili kullanarak çekici hale getiren ve bu yolla etkili iletişim ortamı yaratan sanatçılardır. Günümüzde grafikerlerin sanat bilgisi ve el becerisi yanında, psikoloji ve iletişim bilimleri ile de yakından ilgilenmesi gerekmektedir.
 Gün geçtikçe matbaalarda, reklam bürolarında, yayınevlerinde grafikerler daha önem kazanmışlardır. Grafikerlik önemli bir sanat dalı haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde; güzel sanatlar bölümlerinde grafik anasanat dalları açılmıştır. Günümüzde kartvizitten günlük bir gazete sayfasına kadar, baskıya girecek her ürün bir grafikerin oluşturacağı taslaktan geçmelidir.

Eskiz (Taslak): Çeşitli unsurların sayfa üzerinde nasıl yerleştirileceğini gösteren karakalem ya da kör yazı ve resimlerle oluşturulmuş taslak çalışmaları. Taslaklar, fikir taslakları ve geliştirilmiş taslaklar olarak iki aşamada ele alınabilirler. Fikir taslakları, basılacak ürünle ilgili olarak otobüste, evde, parkta ya da herhangi bir yerde üretilmiş kabataslaklara verilen addır. Geliştirilmiş taslaklar ise, fikir taslakları içinden seçilen birkaç örneğin, işin gerçek ebatlarında bilgisayar ortamında gerçek baskı materyalleri ile ya da uygun bir baskı altı malzemesi üzerine ışıklı masalarda kör yazı ve resimlerle oluşturulmuş taslaklardır. Bu taslaklarda kullanılacak yazı karakteri ve puntosu, varsa fotoğrafın yeri ve büyüklüğü, zemin rengi vb. unsurlar basılacakmış gibi düzenlenir ve müşteriye sunulur.

Mizanpaj (Düzenleme): Grafik öğelerinin belirli bir çerçeve içinde dengeli olarak yerleştirilmesi. Bir çeşit taslak. Sayfa düzenlemesi, sayfa planı. 

Pikaj: Grafik için hazırlanmış; resim, yazı, amblem ve fotoğrafların, milimetrik kağıt ya da resim kağıdı üzerine, gönyeli bir şekilde kesilerek yapıştırılması. Bu işlem bilgisayarların basım dünyasına girmesinden önce yapılırdı. 1990’lı yıllara kadar pek çok matbaa ve yayınevi pikajörleri çalıştırırdı. Günümüzde pikaj işlemi yapılmamaktadır.

İllüstrasyon: Başlık, slogan ya da metin gibi sözel unsurlardan çok görsel unsurların ağırlıkta olduğu; görsel anlatım öğelerinin etkin kullanıldığı grafik tasarım unsurlarının bütünü.

Slogan: Genellikle hafızada kalıcılık için ise ideali 2-3 kelimeden oluşmasıdır.

Amblem: tek satırdan oluşan, bir ürün, hizmet ya da fikri tanıtmak amacıyla yazılmış çarpıcı metinlerdir. Sloganlarda sözcük sayısı 5-6"yı geçmemelidir. Özellikle afiş tasarımında, vurgulama ve Ürün ya da hizmet üreten kuruluşlara kimlik kazandıran sözcük özelliği göstermeyen soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir.

Logo: İki ya da daha fazla tipografik karakterin sözcük halinde okunacak biçimde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve bir ürün, kuruluş ya da hizmeti tanıtan marka ya da amblem özelliği taşıyan simgeler.

Simgesel İşaret: Ürün, hizmet, düşünce ya da nesneyi simgeleyen işaretler. Trafik işaretleri, ulaşım, hastane, sigara içilmez levhaları, bayrak ve flamalar simgesel işaretlere örnektir.

Ticari Marka: Bir ürünün benzer ürünlerden ayrılmasını sağlamak amacıyla üreticiler tarafından kullanılan tanımlayıcı simgelerdir.

Format: Biçimin, ölçümün ya da bir yayının görünüşü için kullanılan genel bir terim.

Perspektif: Cisimleri, bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme tekniği.

Orijinal: Baskı yoluyla çoğaltılmak üzere scannerda taranarak film çıkışa hazırlanan ya da reprodüksiyon atölyesinde filmi çekilen tire veya yarıton resim.

Degrade: Siyahtan beyaza giden tram; koyu renkten açık renge ya da bir renkten başka bir renge geçiş işlemi. Daha çok değişik zemin denemelerinde tercih edilir.

Kurum Kimliği: Bir kurumun ya da şirketin kartvizit, yazışma, iş gazetesi gibi kağıt baskı dökümanlarında sürekli aynı stili kullanmasıyla oluşan ve diğer şirketlerden ayrılmasını sağlayan imaj. Tutarlı olmak için bütün dökümanlarda aynı yazı tipi, stili, harf ve satır arası boşlukları aynı tür boşluklar kullanılır. Bu parçalar bütün yayınlarda aynı yerlerde olur.

Kurum Kimliği Dosyası: Bir kurumun imajını güçlendirmek için hazırlanan ve sürekli kullanılacak basılı evraklara (logo, amblem, fatura, irsaliye, makbuz, zarf, antetli kağıt, kartvizit gibi) ilişkin örneklerin bulunduğu dosya.

Broşür: Tanıtım amacı taşıyan renkli veya tek renk olarak hazırlanan kitapçık ya da tek, iki, üç ya da akordeon kırımlı föy

Afiş: Kağıdın yalnız bir yüzüne siyah/beyaz veya renkli olarak basılıp duvarlara asılan bir çeşit duyuru. Afişler hedef kitle ile buluştukları çevreye bağlı olarak iç ve dış mekan afişleri olarak ikiye ayrılır. Dış mekan afişleri, büyük boyutları ile duvar yüzeylerinde ilan panolarında hedef kitleyle karşılaşırlar. İzlenme süreleri kısadır. İç mekan afişleri, salonlara, lobilere ve koridorlara asılır. Bu nedenle de uzun süre izlenme şansına sahiptirler. İzlenme süresini dikkate almak gerek.

Bilboard: 70x100 boyutunda en az 4, en çok 10 parçadan oluşan ve daha çok açık havada hedef kitle ile buluşan büyük boy afiş.

El İlanı: Bir ürün ya da hizmeti duyurmak, tanıtmak amacıyla çok sayıda bastırılıp dağıtılan genellikle 1/2 ya da 1/4 A4 boyutundaki basılı materyal.

Ambalaj: Bir ürünü dış etkilerden korumak, tanıtmak, ürünle ilgili imaj yaratmak ve kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla kağıt, karton, cam, plastik, teneke, kumaş, ahşap, strafor vb. malzemelerden yapılan ürün tamamlayıcısı.

Prospektüs: Bir ilacın kullanımına ilişkin bilgileri içeren ve ilacın karton ambalajı içinde sunulan basılı materyal.

Recto: Bir açık kitabın süreli yayın ya da benzerlerinin sağ taraf sayfası. Sayfa 1, sürekli olarak recto üzerindedir ve rectolar sürekli tek sayfa sayısını taşır.

Verso: Bir kitabın sol taraftaki sayfası.

Diapozitif: Saydam, slayt. Görüntünün film üzerinde net olarak göründüğü bir fotoğraf türü olup, matbaacılıkta görüntü kalitesi açısından tercih edilen orijinaldir.

Opak: Işık geçirmeyen ve saydam olmayan, ışığı yansıtan. Fotoğrafçılıkta karta basılmış fotoğraflar opak olarak adlandırılır.

Animasyon: Hareketsiz resimleri canlandırma, çizgi fim tekniği.

Cilt payı: Basılı alanla, sayfanın ciltlenecek kenarı arasındaki iç marj.

Donuk sayfa: Sayfa düzeninde tek düze görünen, hareketsiz sayfa. Örneğin; roman, hikaye sayfaları.

Doyma: Bir renk şiddetinin ölçüsü. Örneğin pembe kırmızıdan, gökyüzü mavisi lacivertten daha az doymuştur.

İsim Plakası: Yayının başlığının konulduğu grafiksel özelliklerle desteklenen bölge (isim plakası genellikle bir arka plan, yatay çizgiler, bir alt başlık ve bir açıklama satırı içerir. Yönetici listesiyle (künye) karıştırılmamalıdır.)

Künye: Bir yayının adı, adresi, sahibi, yöneticisi, telefonu, e-mail v.b bilgileri içeren bölüm.

Piktogram: Nesnelerin stilize edilmiş siluetlerindendir. Kolay algılanır, çabuk öğrenilirler. Mektup, telefon işareti, sigara içilmez v.b işaretler.

Düz Anlam: Bir sözcük işaret ya da imgenin doğrudan anlamıdır. Örneğin sarı renk dolgulu bir daire, sarı renkli bir dairedir.

Yan Anlam: Anlamın ikinci aşamasıdır. Yan anlam ancak düz anlamın bulunduğu bir yerde değer kazanır, etkili olur ya da önerilir. Örneğin, sarı renk dolgulu bir daire görünümü bir güneş olarak algılanabilir.

Görsel Malzeme: Basılacak her türlü malzeme görsel malzeme olarak adlandırılır. Örnek olarak fotoğraf, slayt, resim ve yazı verilebilir.

Simetri: 1- Tasarımda iyi orantılanmış ve dengelenmiş parçaların oluşturduğu genel yapı 2- Hayali bir çizgi ya da düzlemde ayrılmış iki yönlü biçim benzerliği. Örnek insan vücudu, dergi ve kitap sayfaları.

Asimetri: Tasarımda, simetrinin tersine orantısızlığa dayalı parçalardan oluşan yapı. Modernist akımlar asimetriyi birbirine benzemeyen ya da eşdeğer olmayan görsel unsurlar arasında dinamik bir denge ya da düzen sağlayan bir kavram olarak ele alıp kullanmışlardır. Asimetrik denge, birbirine benzemeyen ya da eşdeğer olmayan görsel unsurlar arasında dinamik bir denge ya da düzen sağlayan bir kavram olarak ele alınmaktadır. Asimetride büyük yazı küçük yazıyı, büyük görsel öğe küçük görsel öğeyi ezer ancak sayfada yinede bütünlük hakimdir.

Sızma: Tasarımda basılı alanın bir kısmının örneğin fotoğrafın sayfanın dışına taşması

Silme: Baskı tasaramında görsel malzemenin sayfa kenarlarında hiç boşluk kalmayacak şekilde sayfanın tamamına yerleştirilmesi.

Siluet: Arka plandan soyutlanmış bir görüntü veya bir fotoğrafta bir anahtar öğeyi soyutlama amacıyla arka planın kaldırılması.

Görsel Hiyerarşi: Tasarım içinde vurgulanmak istenen mesaja göre görsel unsurların ölçümlenmesi anlamına gelir. Kimi tasarımlarda fotoğraf öne çıkarken, kimisinde de tipografik unsurlar, kimisinde renk, hatta bazılarında tasarım yüzeyindeki beyaz boşluköne çıkabilir.

Forma: Kağıt tabakaları genellikle 4,8.16 ya da 32 sayfadan oluşan birimlere bölünmektedir. Bu birimlere forma denir. Kitap, dergi gibi çok sayfalı basılı materyallerin planlanması forma üzerinden yapılır.

Reklam: Bir ürün ya da hizmetin basın ve yayın araçlarına para karşılığında tanıtılarak kamuoyuna iletilmesine yönelik faaliyetlerin tümü.

Reklam Ajansı: Bir ürün ya da hizmetin tanıtım faaliyetlerini yürütebilecek bilgi ve yeteneğe sahip uzmanların oluşturduğu topluluk.

Ajans: Bünyesinde ajans yöneticisi, müşteri temsilcisi, sanat yönetmeni, pazar araştırmacısı, metin yazarı, medya sorumlusu, trafik sorumlusu, üretim sorumlusu, tasarımcı, illüstratör, fotoğrafçı, dizgi operatörü, endüstri tasarımcısı, personel sorumlusu gibi elemanları barındıran; bir ürün ya da hizmeti tanıtmak, duyurmak, sattırmak için reklam, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yürüten işletme.

Vinyet: Dizgi ve sayfa düzenleme işlerinde zemin ve aralarda, köşelerde kullanılan ve sistematik parçalar halinde imal edilen süsler, figürler, çiçekler vb. Günümüzde vinyetler bilgisayar ortamında clipart dosyalarında hazır olarak bulunmaktadır.


Öğr.Gör. Gülnaz Gültekin"in
Matbaa Terimler Sözlüğü Kitabı"ndan alınmıştır.



Kupa - Bardak - 7




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...


23 Temmuz 2014 Çarşamba

Bordür_3




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Nazar Boncuğu - 10




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Afiş...

Afişler, tasarım ve sanat kaygısının eşit ağırlıkta olduğu grafik ürünlerdir. Kübizim, Dışa vurumculuk, Art Nouveau, Art Deco, Bauhaus, Uluslararası Tipografik Stil gibi modern sanat ve tasarım akımlarının çağdaş Afiş dilinin gelişiminde büyük etkisi olmuştur.
1798’de Alois Senefelder’in taş baskı tekniğini buluşundan sonra geliştirilen renkli taş baskı teknikleri, afişin sanatsal bir yapı kazanmasında önemli bir rol oynamıştır.
Büyük boyutlu dış mekan afişleri, duvar yüzeylerine ve ilan panolarına asılır. İç mekan afişleri ise lobi, salon ve koridorlarda kullanılmak üzere daha küçük boyutlarda hazırlanır. Dış mekan afişlerinin izlenme süresi kısadır. Buna karşın iç mekan afişleri daha uzun süre incelenebilir. Afişin izlenme süresi tasarım, tasarım sürecinde dikkate alınması gereken bir kriterdir.

Afişler Üç Ana Gruba Ayrılır:
Reklam Afişleri: Bir ürün ya da hizmeti tanıtan afişlerdir. Beş sektörde yaygın olarak kullanılır.
• Moda
• Endüstri
• Kurumsal reklamcılık
• Gıda
• Turizm

Kültürel Afişler: Festival, seminer, sempozyum, balo, konser, sinema, tiyatro, sergi ve spor gibi kültürel etkinlikleri tanıtan afişler bu gruba girer.

Sosyal Afişler: Sağlık, ulaşım, sivil savunma, trafik çevre gibi konularda eğitici ve uyarıcı nitelikteki afişlerin yanı sıra, politik bir düşünceyi ya da siyasi bir partiyi tanıtan afişler ise sosyal afişler grubunda yer alır .

Afiş Tasarımında Değerlendirme Kriterleri

• Mesaj:
Tasarımcı; afiş aracılığıyla vereceği mesajı açıklığa kavuşturmalıdır, verilmek istenen bilgiyi mümkün olduğunca dolaysız bir biçimde aktaracak görsel bir sistem oluşturmalıdır.

• Mesaj-İmge Bütünlüğü:
Tasarıma temel oluşturan düşüncenin fotoğraf yoluyla mı, illustrasyonla mı, yoksa salt tipografi ile mi daha etkili bir biçimde vurgulanacağı araştırılmalı; mizahi, trajik ya da soyut imgelerden hangisinin anlatımı daha güçlendirdiği belirlenmelidir.

• Sözel Hiyerarşi:
Tasarımcı, afişte yer alan başlık, alt başlık, slogan gibi sözel bilgiler arasında – izleyiciyi mesajdaki önem sırasına göre yönlendirecek hiyerarşik bir yapı kurmalıdır.

• Farkedilirlik:
Bazı afişler yukarıda saydığımız kriterlere uygun gibi görünseler de, etkisiz ve yavan olabilmektedirler. Böyle bir sonucu engelleyecek tek şey tasarımcının hayal gücüdür. Yaratıcı düşünce ve buluşun hiçbir kuralı yoktur. Buluş ve yaratıcılık içeren her şey, afiş tasarımını da yansıtılabilir. Çünki, bir afiş için en önemli kriter farkedilebilmektir.

Afişteki İmgelerin Düzenlenmesinde Şu Öneriler Yararlı Olabilir;

• Afişteki imge sayısı üç, iki hatta mümkünse bir ile sınırlandırılmalıdır. Başlık yada slogandan oluşan tipografik unsur, fotograf ya a illüstrasyon ve zemin(fon) afiş üzerinde üç farklı imge olarak algılanır.

• Afişteki sözel unsurlar mümkün olduğunca azaltılmalıdır. 3, 4 ya da 5 sözcükten oluşan başlık ve sloganlar; mesajı daha çabuk iletir. Sözel mesaj on sözcüğün üstüne çıktığında, okuma zorluğu başlar. Amerikan Reklamcılık Enstitüsüne göre; bir dış mekan afişi, ana düşünce ve mesajını en çok altı saniye içinde iletebilmelidir.

• Fotograf ya da illüstrasyon, afiş üzerinde mümkün olduğunca büyük bir ölçekte kullanılmalıdır. İmgeyi bütünüyle göstermek her zaman gerekmeyebilir.
Sözel unsurlar ve imgeler arasında açıklayıcı, destekleyici, yorumlayıcı ya da kontrast oluşturan bir ilişki kurulmalı, yazı ile görüntü birbirini yavan bir şekilde tekrar etmemelidir

• Süslü ve dekoratif yazılar yerine okunaklı yazı karakterleri tercih edilmelidir.

• Renkler geniş yüzeyler halinde kullanılmalı, parlak ve canlı renkler tercih edilmeli ve renkler arasında güçlü kontraslar oluşturulmalıdır.



Kupa - Bardak - 6




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...


22 Temmuz 2014 Salı

Bordür_2




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Nazar Boncuğu - 9





Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Boyut...

Boyut, belirli bir doğrultuda ölçülmüş bir büyüklüğü ifade etmek için kullanılan geometrik bir terimdir. 

Nokta boyutsuz olarak kabul edilir.


Tek boyutlu: Çizginin sadece uzunluk olmak üzere bir boyutu vardır. 


2 boyutlu: Yüzeylerin uzunluk ve genişlik olarak iki boyutu vardır.  2 boyutlu cisimler eni ve boyu olan şekillerdir. Geometrik şekillerden örnek verecek olursak, kare, dikdörtgen, üçgen gibi şekiller 2 boyutludur. Tv, bilgisayar ekranı, kağıt  vs üzerindeki çizimler genel olarak yalnızca iki boyutu içerir.  2 boyut gerçekliği tam olarak yansıtamaz.  2 boyutta alan bulunur.


3 boyutlu:  Üçüncü boyut en, boy ve derinlik algılarının hepsinin birden var olduğu durumlara verilen addır. Cisimler uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda 3 boyuttan bahsedilebilir. Küp, dikdörtgenler prizması, üçgen piramit gibi şekillerin eni, boyu ve yüksekliği vardır yani 3 boyutludurlar. 3 boyutta hacim bulunur. 

Kupa - Bardak - 5





Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...


21 Temmuz 2014 Pazartesi

Bordür_1





Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Nazar Boncuğu - 8




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Grafik sanatlarda tasarım ilkeleri...

TASARIM
• TASARIMIN TANIMI
Tasarım tanım olarak; bir tasarlama (hayal etme, kurgulama) eylemi sonucunda beliren ve asıl yapıtın gerçekleştirilmesi sırasında yönlendirici olan proje, çizim, maket ve buna benzer ürünlerin tümüdür.
Bu tanıma göre tasarlama; zihinde hazırlanan bir düşünceyi, bir eylemi gerçekleştirmektir. Tasarım ise; zihinde tasarlanan bir düşüncenin, bir eserin, ilk biçim sayılabilir. Tasarı ilk biçim anlamına gelmektedir. Tasarımın tam olarak ifade edilebilmesi için geliştirilip olgunlaştırılması gerekir.
Özellikle estetik açıdan tasarım olanlarının çözüm bekleyen sorunları toplumun çağdaş yaşama biçimlerine dayalı değişik ihtiyaçlarının her gün biraz daha çoğalması ve tasarımcıların bu sorunlara çözüm bulmasıyla bağlantılıdır.
Zihinde canlandırılan, tasarlanan (planlanıp – tasavvur edilen) imgelerin, anlam ve işlev varlıkları olarak geliştirilip nesneleştirme süreci, bir fikri, düşünceyi sanat veya sistem yönünden ifade etmek, o fikri boyutlandıracak, somutlukta biçimlendirmek, sorun (problem) çözmede, yaratma başarısına ulaşmaktır.
Tasarım en yalın tanımıyla, sorun (problem) çözme sürecidir. Sorun genel olarak sipariş, (müşteri) istek olarak gelen, aşılması gereken, çözülmesi gereken konu, engel, durumdur.
İster ticari, ister sosyal, ister kültürel olsun, sanatsal tasarımsal, her çözüm, bir estetik varlık, estetik bir emtia’dır.

•  TASARIM SÜRECİ
Tasarım herhangi bir mal değildir. O ticari değerini, pazar değerini aşan estetik değerleri ile emtia olmaktan çıkan bir varlık oluşumudur.
İnsan, kendine göre bir ölçülendirme ve ölçümlemeyle varlıklara değer yükler. Tasarım üreticisinin yetenekleri ve güç oranında, üstüne bindirilmiş bir estetik değer içerir. Güzel değeri içermesi “yaratıcına” göredir.
İyi bir tasarımcı “sorun nedir, ne yapabilirim?” ile isteme anında tepkir. Eğer, rutin, çok denenmiş, sıradan, bilinen bir sorun değil ise; tasarımcı hemen çözüme girişmez. Bildiklerini “zihninde gözden geçirir.” Bu beyin baskılamasının ilk adımıdır. Bildikleri ile yeniden birikim için kaynaklara başvurur (kaynak tarama). Yapılanları önceden denenmiş olanları izler, okur, görür ve hatta tartışır. Dergiler, kitaplar, filimler, slaytlar izler. Beyin, sorunla tamamen baskılanmış olur. Bu baskılanmaya paralel olarak, zihinde ilk tasarlamalar (örnekseme, benzetme, tersine çevirme, çağrıştırma, ekleme gibi teknikler, izlenen kaynaklardan tasarımlamalar oluşturur. Kaynak (ki çok yoğundur) tarama ile oluşan ilk fikirler, yine zihinde evrilip – çevrilerek tasarılara dönüştürülür. Bunlar ölçekli eskizler olarak dışarlanır. Bunlara taslak denir. Taslaklar üzerinde iyi bir seçimle elemine edilerek, işlenir, azaltılır, değiştirilir. Bu klasik süreç, “sıra dışı” bir önerme-taslak oluşmuyorsa, esin avcılığı için fikir uçurtma yöntemi, synectıc (benzetme-örnekseme) yöntemi, beyin fırtınası (broin storming) ile, yeni farklı sıra dışı önermeler başvurulur.
Müşteri ile üzerinde “hemfikir” olunan taslak geliştirilip, sonuçlandırılır.
Özellikle, grafik tasarım sorunları (siparişleri), bol önerme içeren taslaklar ile çalışılır. Her eskiz (taslak) bir önermedir. Taslak, orijinalin, ölçekli küçüklüğüdür. Taslak ne kadar eleştirilirse, yeni üretme, o kertede sağlıklı olur. Bir tasarının taslağa (eskize) dökülmesinde temel ilke, ölçekli olan kullanımıdır. Anlamlı bir görüntünün, bir çözüm olarak algılattırılması için gürültü alanının yapılandırılması gerekir.

•  TASARIMDA KONU
Tasarım çalışmalarında konu tek başına hiç bir şey ifade etmez. Ancak sonuca ulaşmak için öz ve biçim ilişkisini ortaya çıkaracak olan öğe, konudur.
İnsan yaşadığı ortamda her olay, her varlık tasarım için bir konu oluşturabilir. Tarih boyunca konular insanoğlunun kendi yarattığı efsaneler, mitolojik öyküler, dinsel semboller ve toplumlararası, sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkiler, sanatsal tasarımın asıl kaynağı olmuştur.
Tasarımda konu sanatçının düşünce (tasarımlama) safhasında ortaya koyduğu fikirler dizgesi olarak da kabul edilebilir. Tasarımın bir amaca hizmet etmesi esas olduğuna göre önce tasarıma esas teşkil eden konunun iyece programlanması gerekmektedir.

• TASARIMIN TARİHÇESİ
Tasarım insanoğlu var olduğundan beri gündemdedir ve onun yaşanının bir parçası haline gelmiştir. Beyinde tasarladığı nesneleri tasarına dönüştürüp yaşamını kolaylaştırmaya çalışmıştır.
İnsanlık tarihinde sanatsal tasarımın nasıl doğduğuna dair çeşitli tezler varır. Çünkü sanatsal tasarım yapmayan bir toplum daha dünya üzerinde yoktur. Mağara duvarına çizilen resimler, yapılan evler, heykeller v.b. eserlerinin tümü tasarım olgusunun bir parçasıdır.
Öyleyse sanatsal tasarımın doğuşunu insanlık tarihinin başlamasıyla birlikte var olduğu kabul etmek gerekir.
İhtişamlı, Mısır medeniyeti tasarım işinde dünyanın ilk büyük örneklerini ortaya koymuştur.
Anadolu ve Mezopotamya kültüründe de aynı sanatsal tasarımları görmek mümkündür.
Yunan ve Roma Uygarlığında tasarım olgusu, kendinden emin, matematik hesaplara dayalı sağlam formlarla tasarımlanmıştır.
Çin, Hindistan, Osmanlı ve Orta Asya Tür sanatında da doğanın mistik dünyaya göre ayıklanıp tasarlanması önemli bir anlatım tarzıdır.
Tasarımda somut gerçeklerin yakalandığı en önemli zaman dilimi Rönesans dönemidir.
Yirminci yüzyıl aslında bir tasarım cağıdır. Endüstri ürünlerindeki milyonlarca çeşit estetik boyutuyla ele alınmakta ve tasarlanmaktadır.
1950’lerden sonra büyük aşama kaydeden tasarım, başlangıçta sadece sanat eğitimi veren kurlarda ana ders iken, bilim ve teknolojideki gelişimlere paralel olarak büyük evrim geçirmiş ve sanattan başka her disiplindeki eğitime aynı derecede hitap eder bugünkü durumuna gelmiştir.

TASARIMDA ARANAN ÖZELLİKLER
Tasarımda anlamlı bir görüntünün, bir çözüm olarak algılattırılması için görüntü alanın yapılandırılması gerekir. Bu düzenin kurulmasında şu ilkeler geçerlidir.

•  BİRBİRİNE UYMAK
Alanda kullanılacak görsel elemanların, bir “bütün” yaratılmasını sağlayacak bir karakter birliği, sistem birliği oluşturulmasıdır. Benzerlik, harmani (uygunluk) ve yön birliği oluşturulmalıdır.

•  TAMAMLILIK
Bütüne ait parçaların bir birine bağlanmasında eklenemez, çıkarılamaz espas ve boş dolu ilişkisinin kurulmasıdır.

•  ŞEKİL ZEMİN BÜTÜNLÜĞÜ
Bir bütün, kendini daima bir zeminle (ton, geriplon) var eder. Şekil-zemin dayanışmasını dengeleyen her tasarım başarıya açılır. Bu ilişki;
a- Zemin şekle egemen
b- Şekil-zemine egemen
c- Şekil-zemin eşdeğer olarak vardır.

TASARIMIN ÖN YAPISINI – İFADESİNİ BELİRTEN ÖZELLİKLER

•  ÇİZGİ
Tasarımda birlik ve dengenin temel unsuru çizgidir. Eseri düzenlemeye, yada var olan dengeyi bozmaya yarayabilir.
Doğada bulunan her varlık sanatsal açıdan bir çizgi olarak ele alınırsa, nesneleri ayıklama, sadeleştirme sitilizasyon gibi tasarım elemanlarını üstlenmek, çizginin görevleri arasındadır.
Sanatçılar tasarımcılar çizginin bu görevi üzerinde çok dururlar. Çünkü insan olarak sahip olunan tüm duygular, (neşe, hüzün, canlılık, güzellik, kırgınlık, kararsızlık vb.), çizgiyle anlatılabilir. Dolayısıyla tasarımda temel eleman çizgidir.

•  RENK
Rengin tasarımcıyı ilgilendiren yönü psikolojik ve sanatsal tasarımda kullanım biçimidir. Bunun için renk kendi içerisinde gruplandırılırken, sıcak renkler, soğuk renkler, tamamlayıcı renkler, tonlamalar gibi


Kupa - Bardak - 4




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...


18 Temmuz 2014 Cuma

Nazar Boncuğu - 7






Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Grafik Tasarım İş Başvurusu...

Nick B. Davies, 2011
Bir grafik tasarım iş başvurusu yapacaksınız! Kusursuz grafik tasarım özgeçmişinizi yolladınız, uygun ve yeterli çalışma örneklerinden bazılarını sundunuz ve görüşmeye hak kazandınız. Peki, tam da bu aşamanın, yani yüzyüze görüşme anının nasıl en iyi şekilde üstesinden geleceğinizi biliyor musunuz?
Her işverenin, iyi bir grafik tasarımcı ve iyi bir çalışanın nasıl olması gerektiği konusunda kendi seçim yöntemi olabilir; O nedenle ben, sadece kendi deneyimlerime dayanarak konuşacağım. İşverenlerin, grafik tasarım iş görüşmesini yönetme konusunda da kendilerine özel yöntemleri bulunur; herkes farklı önceliklere sahiptir ve bunlara uygun kişiyi ararlar.

Grafik Tasarımcı Pozisyonu İçin Yapacağınız İş Görüşmesine İyi Hazırlanın!

• Yapabileceğiniz en iyi şey en iyi şekilde hazırlanmaktır. Görüşmede başarılı olduktan sonra işi alamasanız bile, eğer sağduyunuzu kullanıp kendinize güvenerek gittiyseniz, endişelenecek hiçbir şey yok demektir. Yapabildiğinizin en iyisini yaptığınız için gurur duyun ve uykunuzu sakın kaçırmayın! Tek yapmanız gereken bir sonraki görüşmeye hazırlanmak.
• İyi grafik tasarım işleri ağaçlar üzerinde yetişmez. Aslında, kötü grafik tasarım işleri bile ağaçlar üzerinde yetişmez! Benim düşünceme göre, bir grafik tasarım şirketi küçük bir stüdyo olarak daha iyi çalışır – kısacası, mevcut pek fazla iş bulunmaz. Stüdyonun doğru insanları bulundurması yeterlidir, bu yüzden seçici olmalıdır – yani iş görüşmesinde hayal kırıklığına uğrayan aday sayısı fazla olacaktır…
• Bunun bir başka anlamı da, serbest çalışan birçok grafik tasarımcı olduğudur. Masaüstü yayıncılık ekipmanları günümüzde oldukça ucuz olduğuna göre, çalışmaların düşük maliyetli olması ve evden çalışma özgürlüğü birçok kişiye cazip gelmektedir. Bu serbest çalışan tasarımcılar küçük bir stüdyo için rakip ve potansiyel tedarikçi haline gelmektedirler.
• O nedenle bu alandaki tatmin edici iş sayısı sanılandan daha azdır – bu yüzden de bir işe girme konusunda kendinize en iyi şansı vermek zorundasınız. Eğer iyi bir grafik tasarım iş görüşmesi fırsatı kazanırsanız, bunu kaçırmamaya dikkat edin.
• Bir iş görüşmesinden önce aşırı sinirli olduğumu hatırlıyorum. Niçin sinirliydim? İşi almaya istekliydim; ama bana hangi grafik tasarım sorularının sorulacağını bilemiyordum!? Bunun esas nedeni bilgimin az olduğumu hissetmemdi – işi başarmak için gerekli güncel işlemler ve süreçler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımdan korkuyordum. Çoğu şey gibi burada da en iyi, yaparak öğreniyorsunuz – fakat eğer işi alacak kadar bilginiz yoksa? Klasik bir durum – yeteri kadar deneyiminiz olmadığı için işi alamıyorsunuz – fakat işi alana kadar da deneyim kazanamıyorsunuz.
• Eğer böyle bir durum içindeyseniz, yapabileceğiniz en iyi şey önceden mümkün olduğunca fazla şey öğrenmek ve iyi bir portfolyo oluşturmaktır. Böyle yaratıcı bir işte, eğer olası bir işverene iyi işler çıkartabileceğinizi gösterebilirseniz ve bir projeyi ilk taslaktan basılı ürüne kadar götürebileceğinizi bilirseniz, size bir şans verme konusunda eğilimleri artar. Şunu unutmayın, görüşmeyi yapan kişi için de kimin iyi olup olmadığını belirlemek aynı zorluktadır. Eğer istekliyseniz ve becerinizi göstermek için iş örnekleri üretme konusunda çaba gösterdiğinizi kanıtlayabilirseniz, doğru yolda olduğunuzdan şüphe yoktur.
• Fakat her şey de bilgi demek değildir, öğrenme becerinize olan güveniniz de çok önemlidir. Eğer kendinize güveniyorsanız, diğer kişilerin de size güvenmesini sağlarsınız. Bir grafik tasarımcı pozisyonu için iş görüşmesine gittiğinizde başarılı olmak için size verebileceğim en iyi öneriler neler olabilir!?

Bir Grafik Tasarım iş Görüşmesinde Ne Yapılmalıdır?

• Bilgi dağarcığınızdaki boşlukları doldurmak için elinizden geleni yapın. Eksiklerinizin farkında olmayabilirsiniz, ne de olsa bir grafik tasarım eğitimini tamamladınız ve başlamak için kesinlikle gerekli her şeyi bildiğinizi düşünüyorsunuz. Doğru mu? Yanlış. Öğrenmek hiçbir zaman bitmez. Grafik tasarım kariyerime başladıktan yıllar sonra bile, yeni bir şey öğrenmediğim ya da kendime yeni bir şey öğretmediğim gün pek azdır. Bilgi çeşitliliği grafik tasarımda anahtardır.
• Umarım ilk işinize girmeden önce bu site size teknik açıdan neler bilmeniz gerektiği hakkında iyi bir bilgi verir. Aslında buradaki bilgi, pek de profesyonel grafik tasarımcılar için hazırlanmamıştır; sadece gerekli temel bilgiyi kapsamaktadır. Buradaki her şeyi biliyor ve anlıyorsanız, iş görüşmesine giderken, tasarım sürecine dair bilmeniz gereken her şeye sahip olduğunuzdan emin olun ve kendinize güvenin.
• Görüşmeye uygun iş örnekleri götürün. Eğer ticari alanda üretilmiş bir şey varsa, harika; çünkü bir işveren duvarda iyi gözüken şeye değil, “satan” şeye daha hızlı ilgi duyar. Profesyonel bir grafik tasarımcı olarak ürettiğiniz çalışmanız yoksa, yapmayı düşündüğünüz projelerden bir portfolyo oluşturun. Örneğin, hayali bir şirket için yeni bir kırtasiye seti, broşür, reklam ya da düşünebildiğiniz başka bir şey tasarlayın. Bu, bir işi almak için çaba gösterdiğinizi kanıtlar ve o işi niçin almak istediğinizi gösterir. Başka bir seçenek olarak, iyi tasarlanmış dergi düzenlemelerini yeniden oluşturup bunları görüşmede gösterebilirsiniz. Bu da, bir projeye ait öğelerin nasıl birbiriyle uyuşması gerektiğini anladığınızı gösterir. Bu tip tasarımları size aitmiş gibi göstermeyin – işverene ne yaptığınızı ve bunu niçin yaptığınızı anlatın. İyi tasarımdan anladığınızı da göstermiş olursunuz (tabii bunları, yeniden oluşturmak için iyi bir tasarım seçtiğinizi varsayarak yazıyorum!).
• Görüşmecinin gözünün içine bakın, sorularını dinleyin ve açık, güvenli, kısa yanıtlar verin. Eğer ilintiliyse yanıtınızı genişletin. Sorulduğu ya da ilişkili olduğu takdirde çalıştığınız diğer işlerden de söz edin.
• Coşkulu olun, öğrenme konusunda istekli olduğunuzu belirtin (ne de olsa, herkes her şeyi bilemez) ve mesleğiniz konusunda hevesli olun. Yaratıcı bir şey yapma konusunda gönülsüz davranan biri, çok iyi olan bir şey de üretemez. Kariyerinizin gideceği yönün bu olduğunuzu bildiğiniz izlenimini verin. Eğer suya sadece parmağınızı daldırdığınız izlenimini verirseniz, niçin size para ödemek istesinler ki?

Bir Grafik Tasarım Görüşmesinde Yapılmayacaklar

• Birçok potansiyel grafik tasarımcıyla görüştüm ve bir grafik tasarımcı pozisyonu için iş görüşmesine gittiğinizde ne beklenmesi gerektiği ve neye bakılması konusunda onlardan çok şey öğrendim. Aşağıda yapılmaması gerekenlerin bir kısmını sıralıyorum. Bunlardan bazıları çok net bir şekilde ‘yapılmayacaklar’ listesine girmesine karşın, sürekli karşınıza çıkacaklar!
• En büyük planınızın ilk işinizden mümkün olduğunca fazla şey öğrenmek ve daha sonra serbest çalışmak ya da kendi stüdyonuzu kurmak olduğunu söylemeyin. Olası işvereninizin sırlarını çalmak ve daha sonra direkt rekabete girmeye çalışmak, size arkadaş kazandırmayacaktır.
• İşi için umutsuz görünmeyin; eğer şanssız bir şekilde bir sürü görüşmeye gittiğinizi söylerseniz, işi hiç alamazsınız.
• Fısıldamayın; açık konuşun! Konuşurken kıpırdamayın ya da başka yere bakmayın.
• Bir önceki işinizde size nasıl kötü davranıldığı ya da görsel yönetmeninizden nasıl nefret ettiğiniz konusunda şikâyet etmeyin. Eğer böyle yaparsanız, olası işvereniniz onun hakkında da ya da onun arkasından da aynı şekilde konuşacağınızı düşünür!
• Üniversitede hazırladığınız portfolyonuzdan ilgisi olmayan bir sürü işi beraberinizde getirmeyin – sadece ticari alanda uygun olabilecek tasarımları üretin (reklamlar, kimlik tasarımları, çok sayfalı işler vs). Benim üniversitedeki çalışmalar hakkındaki deneyimim karışıktır; genellikle bu işlerimi, biraz kendi isteklerime yatkın ve ticari bakışı eksik işler olarak görürüm. Çoğu zaman, üç yıllık eğitim hayatına ait soyut, havada işler görmektense birkaç logo ve kimlik tasarımı görmeyi tercih ederim.
• Orada sadece para için bulunduğunuz izlenimini vermeyin. İşveren, sizin işten ne alacağınız konusunu, sizin işe ne vereceğiniz konusu kadar umursamayacaktır. Yeni bir grafik tasarımcıyı işe almak, kârlı bir karar olmalıdır. Eğer katılımınız kârlı değilse, işiniz fazla uzun sürmeyecektir.
• Grafik tasarım işinize başlamadan önce ne kadar çok bilgili olursanız, işyerinde alacağınız eğitim de o kadar azalır – ve böylece daha seri bir şekilde hızlanıp üretken olabilirsiniz! Bu web sayfası da işte tam bu konu hakkındadır. Eğer bazı anlaşılmayan ya da eksik yerler varsa sorunuz. Bana sorularınızı yollayın; yanıtlamak için elimden geleni yapacağım. İyi şanslar!

Kaynak ve Çeviri bilgisi:
The Graphic Design Interview:
http://www.graphic-design-employment.com/graphic-design-interview.html
Çeviri:  Esin Say, Ömer Durmaz



Kupa - Bardak - 3




Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...

Sitede bulunan resimler hiçbir şekilde kullanılamaz ve kopyalanamaz...