11 Temmuz 2014 Cuma

Grafik Tasarım İş Başvuru

Nick B. Davies, 2011

Bir grafik tasarım iş başvurusu yapacaksınız! Kusursuz grafik tasarım özgeçmişinizi yolladınız, uygun ve yeterli çalışma örneklerinden bazılarını sundunuz ve görüşmeye hak kazandınız. Peki, tam da bu aşamanın, yani yüzyüze görüşme anının nasıl en iyi şekilde üstesinden geleceğinizi biliyor musunuz?
 Her işverenin, iyi bir grafik tasarımcı ve iyi bir çalışanın nasıl olması gerektiği konusunda kendi seçim yöntemi olabilir; O nedenle ben, sadece kendi deneyimlerime dayanarak konuşacağım. İşverenlerin, grafik tasarım iş görüşmesini yönetme konusunda da kendilerine özel yöntemleri bulunur; herkes farklı önceliklere sahiptir ve bunlara uygun kişiyi ararlar.

Grafik Tasarımcı Pozisyonu İçin Yapacağınız İş Görüşmesine İyi Hazırlanın!
 Yapabileceğiniz en iyi şey en iyi şekilde hazırlanmaktır. Görüşmede başarılı olduktan sonra işi alamasanız bile, eğer sağduyunuzu kullanıp kendinize güvenerek gittiyseniz, endişelenecek hiçbir şey yok demektir. Yapabildiğinizin en iyisini yaptığınız için gurur duyun ve uykunuzu sakın kaçırmayın! Tek yapmanız gereken bir sonraki görüşmeye hazırlanmak.
 İyi grafik tasarım işleri ağaçlar üzerinde yetişmez. Aslında, kötü grafik tasarım işleri bile ağaçlar üzerinde yetişmez! Benim düşünceme göre, bir grafik tasarım şirketi küçük bir stüdyo olarak daha iyi çalışır – kısacası, mevcut pek fazla iş bulunmaz. Stüdyonun doğru insanları bulundurması yeterlidir, bu yüzden seçici olmalıdır – yani iş görüşmesinde hayal kırıklığına uğrayan aday sayısı fazla olacaktır…
 Bunun bir başka anlamı da, serbest çalışan birçok grafik tasarımcı olduğudur. Masaüstü yayıncılık ekipmanları günümüzde oldukça ucuz olduğuna göre, çalışmaların düşük maliyetli olması ve evden çalışma özgürlüğü birçok kişiye cazip gelmektedir. Bu serbest çalışan tasarımcılar küçük bir stüdyo için rakip ve potansiyel tedarikçi haline gelmektedirler.
 O nedenle bu alandaki tatmin edici iş sayısı sanılandan daha azdır – bu yüzden de bir işe girme konusunda kendinize en iyi şansı vermek zorundasınız. Eğer iyi bir grafik tasarım iş görüşmesi fırsatı kazanırsanız, bunu kaçırmamaya dikkat edin.
 Bir iş görüşmesinden önce aşırı sinirli olduğumu hatırlıyorum. Niçin sinirliydim? İşi almaya istekliydim; ama bana hangi grafik tasarım sorularının sorulacağını bilemiyordum!? Bunun esas nedeni bilgimin az olduğumu hissetmemdi – işi başarmak için gerekli güncel işlemler ve süreçler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımdan korkuyordum. Çoğu şey gibi burada da en iyi, yaparak öğreniyorsunuz – fakat eğer işi alacak kadar bilginiz yoksa? Klasik bir durum – yeteri kadar deneyiminiz olmadığı için işi alamıyorsunuz – fakat işi alana kadar da deneyim kazanamıyorsunuz.
 Eğer böyle bir durum içindeyseniz, yapabileceğiniz en iyi şey önceden mümkün olduğunca fazla şey öğrenmek ve iyi bir portfolyo oluşturmaktır. Böyle yaratıcı bir işte, eğer olası bir işverene iyi işler çıkartabileceğinizi gösterebilirseniz ve bir projeyi ilk taslaktan basılı ürüne kadar götürebileceğinizi bilirseniz, size bir şans verme konusunda eğilimleri artar. Şunu unutmayın, görüşmeyi yapan kişi için de kimin iyi olup olmadığını belirlemek aynı zorluktadır. Eğer istekliyseniz ve becerinizi göstermek için iş örnekleri üretme konusunda çaba gösterdiğinizi kanıtlayabilirseniz, doğru yolda olduğunuzdan şüphe yoktur.
 Fakat her şey de bilgi demek değildir, öğrenme becerinize olan güveniniz de çok önemlidir. Eğer kendinize güveniyorsanız, diğer kişilerin de size güvenmesini sağlarsınız. Bir grafik tasarımcı pozisyonu için iş görüşmesine gittiğinizde başarılı olmak için size verebileceğim en iyi öneriler neler olabilir!?

Bir Grafik Tasarım iş Görüşmesinde Ne Yapılmalıdır?
Bilgi dağarcığınızdaki boşlukları doldurmak için elinizden geleni yapın. Eksiklerinizin farkında olmayabilirsiniz, ne de olsa bir grafik tasarım eğitimini tamamladınız ve başlamak için kesinlikle gerekli her şeyi bildiğinizi düşünüyorsunuz. Doğru mu? Yanlış. Öğrenmek hiçbir zaman bitmez. Grafik tasarım kariyerime başladıktan yıllar sonra bile, yeni bir şey öğrenmediğim ya da kendime yeni bir şey öğretmediğim gün pek azdır. Bilgi çeşitliliği grafik tasarımda anahtardır.
 Umarım ilk işinize girmeden önce bu site size teknik açıdan neler bilmeniz gerektiği hakkında iyi bir bilgi verir. Aslında buradaki bilgi, pek de profesyonel grafik tasarımcılar için hazırlanmamıştır; sadece gerekli temel bilgiyi kapsamaktadır. Buradaki her şeyi biliyor ve anlıyorsanız, iş görüşmesine giderken, tasarım sürecine dair bilmeniz gereken her şeye sahip olduğunuzdan emin olun ve kendinize güvenin.
 Görüşmeye uygun iş örnekleri götürün. Eğer ticari alanda üretilmiş bir şey varsa, harika; çünkü bir işveren duvarda iyi gözüken şeye değil, “satan” şeye daha hızlı ilgi duyar. Profesyonel bir grafik tasarımcı olarak ürettiğiniz çalışmanız yoksa, yapmayı düşündüğünüz projelerden bir portfolyo oluşturun. Örneğin, hayali bir şirket için yeni bir kırtasiye seti, broşür, reklam ya da düşünebildiğiniz başka bir şey tasarlayın. Bu, bir işi almak için çaba gösterdiğinizi kanıtlar ve o işi niçin almak istediğinizi gösterir. Başka bir seçenek olarak, iyi tasarlanmış dergi düzenlemelerini yeniden oluşturup bunları görüşmede gösterebilirsiniz. Bu da, bir projeye ait öğelerin nasıl birbiriyle uyuşması gerektiğini anladığınızı gösterir. Bu tip tasarımları size aitmiş gibi göstermeyin – işverene ne yaptığınızı ve bunu niçin yaptığınızı anlatın. İyi tasarımdan anladığınızı da göstermiş olursunuz (tabii bunları, yeniden oluşturmak için iyi bir tasarım seçtiğinizi varsayarak yazıyorum!).
Görüşmecinin gözünün içine bakın, sorularını dinleyin ve açık, güvenli, kısa yanıtlar verin. Eğer ilintiliyse yanıtınızı genişletin. Sorulduğu ya da ilişkili olduğu takdirde çalıştığınız diğer işlerden de söz edin.
Coşkulu olun, öğrenme konusunda istekli olduğunuzu belirtin (ne de olsa, herkes her şeyi bilemez) ve mesleğiniz konusunda hevesli olun. Yaratıcı bir şey yapma konusunda gönülsüz davranan biri, çok iyi olan bir şey de üretemez. Kariyerinizin gideceği yönün bu olduğunuzu bildiğiniz izlenimini verin. Eğer suya sadece parmağınızı daldırdığınız izlenimini verirseniz, niçin size para ödemek istesinler ki?

Bir Grafik Tasarım Görüşmesinde Yapılmayacaklar
Birçok potansiyel grafik tasarımcıyla görüştüm ve bir grafik tasarımcı pozisyonu için iş görüşmesine gittiğinizde ne beklenmesi gerektiği ve neye bakılması konusunda onlardan çok şey öğrendim. Aşağıda yapılmaması gerekenlerin bir kısmını sıralıyorum. Bunlardan bazıları çok net bir şekilde ‘yapılmayacaklar’ listesine girmesine karşın, sürekli karşınıza çıkacaklar!
En büyük planınızın ilk işinizden mümkün olduğunca fazla şey öğrenmek ve daha sonra serbest çalışmak ya da kendi stüdyonuzu kurmak olduğunu söylemeyin. Olası işvereninizin sırlarını çalmak ve daha sonra direkt rekabete girmeye çalışmak, size arkadaş kazandırmayacaktır.
İşi için umutsuz görünmeyin; eğer şanssız bir şekilde bir sürü görüşmeye gittiğinizi söylerseniz, işi hiç alamazsınız.
Fısıldamayın; açık konuşun! Konuşurken kıpırdamayın ya da başka yere bakmayın.
Bir önceki işinizde size nasıl kötü davranıldığı ya da görsel yönetmeninizden nasıl nefret ettiğiniz konusunda şikâyet etmeyin. Eğer böyle yaparsanız, olası işvereniniz onun hakkında da ya da onun arkasından da aynı şekilde konuşacağınızı düşünür!
Üniversitede hazırladığınız portfolyonuzdan ilgisi olmayan bir sürü işi beraberinizde getirmeyin – sadece ticari alanda uygun olabilecek tasarımları üretin (reklamlar, kimlik tasarımları, çok sayfalı işler vs). Benim üniversitedeki çalışmalar hakkındaki deneyimim karışıktır; genellikle bu işlerimi, biraz kendi isteklerime yatkın ve ticari bakışı eksik işler olarak görürüm. Çoğu zaman, üç yıllık eğitim hayatına ait soyut, havada işler görmektense birkaç logo ve kimlik tasarımı görmeyi tercih ederim.
Orada sadece para için bulunduğunuz izlenimini vermeyin. İşveren, sizin işten ne alacağınız konusunu, sizin işe ne vereceğiniz konusu kadar umursamayacaktır. Yeni bir grafik tasarımcıyı işe almak, kârlı bir karar olmalıdır. Eğer katılımınız kârlı değilse, işiniz fazla uzun sürmeyecektir.
Grafik tasarım işinize başlamadan önce ne kadar çok bilgili olursanız, işyerinde alacağınız eğitim de o kadar azalır – ve böylece daha seri bir şekilde hızlanıp üretken olabilirsiniz! Bu web sayfası da işte tam bu konu hakkındadır. Eğer bazı anlaşılmayan ya da eksik yerler varsa sorunuz. Bana sorularınızı yollayın; yanıtlamak için elimden geleni yapacağım. İyi şanslar!



Kaynak ve Çeviri bilgisi:
The Graphic Design Interview:
http://www.graphic-design-employment.com/graphic-design-interview.html
Çeviri:  Esin Say, Ömer Durmaz

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder