14 Temmuz 2014 Pazartesi

Tasarımcı Grafiker değil Grafik Tasarımcı...

Tasarımcı Grafiker! ?
Hayır  bu bir iş ilanı değil. Bu sadece son zamanlarda gazete ilanlarında ve gelen CV'lerde sıkça rastlanılan uydurma-yanlış bir ünvan. Evet uydurma çünkü böyle bir meslek yok!

Şimdi;
 
• Aranılan bu adam tasarımcı ise tasarımcı olması ona yetmiyor mudur ki bir de grafiker olması gerekiyordur ilaveten?
 

• Veya aranılan bu adam eğer grafiker  ise tasarım yapması bir lütuf mudur, bu durumda sadece "grafiker" denilen adam tasarlama eyleminden yoksun hayalgücü olmayan bir operatör müdür?
 

• Eğer bu adam tasarım yapabiliyor ise kendine neden grafiker desindir, çünkü "grafik" bir tasarım alanıdır zaten. Bunu icra edebilen adama da "grafik tasarımcı" denir yaklaşık 100 yıldır, grafiker değil.
 

• Yoksa bu ünvan "grafik tasarımcı" çok maaş istiyor diye, uyanık işverenin “alalım bir amele grafiker ama az biraz tasarımdan anlasın, yarım maaşla işimiz görülsün diyerek kuyuya attığı bir taş mıdır?
 

• Yahut tasarım yapmayı beceremeyen amele grafikerin ordan burdan çalıp çırparak icra ettiği eyleme ve dolayısıyla kendine taktığı bir isim midir?
 

Özet olarak bu kavram arızasının temeli Türkiye’de rahmetli olmuş ilk grafik tasarımcılar olan amcaların "grafiker" diye bir unvanı kendilerine takmalarına kadar dayanır. Dünyada-literatürde "grafiker" diye bir meslek yoktur "grafik tasarımcı" diye vardır ve Türkiye’de "grafiker" kavramı, zaman içinde yeteneksiz grafik tasarımcı veya alaylı grafik tasarımcılar için kullanılır olmuş ve gitgide kendi kendine fiyat düşüren ve yeteneksizleşen neredeyse işe yaramaz bir paye halini almıştır. Durumun boyle olmasına eski dinozor amcalar kadar (onlar ne bilsinler durumun bu hale varacağını, grafiker deyip geçmişler) gerçekten yetersiz eğitimli üniversite bölümlerinden mezun olan yeteneksiz grafik tasarımcı adayları ve ucuza eleman kapatma derdinde olan 3. sınıf çizgi altı "below the line" çalışan ajans patronlarının da katkısı olmuştur. Hal böyle olunca da herkes kendine grafiker demeye baslamış ve bu "grafiker" ünvanlı adamlar hiç bi halta yaramadığı için ortaya "tasarımcı grafiker" diye eblek ve mutant bir başlıkla çıkmıştır.
 

Arkadaşlar, konuyla ilgilenenler, bu mesleği ciddi olarak icra eden veya etmek isteyenler dikkat ediniz ve ettiriniz. CV’sine ”tasarımcı grafiker” yazan muhteremler işi daha en bastan kaybeder ciddi ajanslar karşısında. Gazetede gördüğünüz "tasarımcı grafiker" ilanları bu bilinçten yoksun veya kötü niyetli patronların laf oyunu olabilir. Saçmalamayınız, saçmalattırmayınız. İşinizde profesyonelleşmeye, ne iş yaptığınızı doğru tanımlamakla başlayınız.
 

"Grafik tasarım" eğitimi alan/almayan, bu ise gonul veren/vermeyen ama hayatını bundan kazanan, araklamayan çalıp çırpmayan tüm grafik tasarımcı ve adaylarına ithafen...
 




Alıntı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder