22 Eylül 2014 Pazartesi

Saul Bass

Saul Bass Amerikalı film yapımcısı ve grafik tasarımcıdır. Saul Bass bir çok meşhur filmin afişine, dünyaca bilindik bir çok markanın logosuna ve film jeneriğine imza atmış bir grafik tasarımcıdır. 8 Mayıs 1920′de dünyaya gelmiş; 25 Nisan 1996′da da hayatını kaybetmiştir.
Saul Bass yalnızca 20. yüzyılın büyük grafik tasarımcılarından biri değil aynı anda Alfred Hitchcock, Otto Preminger ve Martin Scorsese gibi yönetmenlerle birlikte çalıştığı film açılış başlıklarının tartışmasız ustasıdır. Otto Preminger’in uyuşturucuyu dile getiren tartışmalı filmi “ The Man with the Golden Arm” 1955′te Amerika da vizyona girdiğinde projeksiyon görevlileri için film kutularının üstünde şu not vardı: “Açılış başlıklarından önce perdeleri açın”.
Soul Bass’a Ait Jenerikleri
Bir çok meşhur filmin “yazıları” Soul Bass tarafından yapılmıştır. Bunların birkaçı şunlardır.
·        Vertigo (Yükseklik Korkusu)
·        Anatomy of A Murder (Bir Cinayetin Anatomisi)
·        West Side Story (Batı Yakasının Hikayesi)
·        Around The World In Eighty Days (Seksen Günde Devrialem)
·        The Man With The Golden Arm (Altın Kollu Adam)
·        Spartacus (Spartaküs)
·        Psycho (Sapık)
·         
Soul Bass’a Ait Logolar:
Doodle’ı yapılan Soul Bass’ın bazı ünlü logoları:
·        AT&T
·        Continental Airlines
·        Minolta
·        NCR
·        Dixie
·        Warner Communications
·        United Airlines
·         
Saul Bass kendisine ait 1950 ve 60’ların film başlıklarıyla büyüyen ve bunları adeta idolleştiren Martin Scorsese ile uzun süreli bir ortaklık kurmuştur. 1990 yapımı Goodfellas ve 1991 yapımı Cape Fera sonrasında Bass, Scorsese’nin 1993 yapımı The Age of Innocense filminde açan gül yapraklarıyla, ve 1995 yapımı Casino filminde Robert De Niro’nun Las Vegas neonları arasındaki düşüşünü karakterin cehenneme girişini sembolize edişiyle başarılı çalışmalara imza atmıştır.

Ertesi sene hayata veda eden Saull Bass, New York Times’daki ölüm ilanında “sivri uçlu bir kolu 1955 yılında hareketlendiren ve bütün bir film kuşağı yaratan..ve bunu sanata dönüştüren minimalist bir yaratıcı” olarak ifade etmiştir.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder