4 Eylül 2015 Cuma

Zara

İspanyol Merkezli Giysi ve Aksesuar Markası 1975'te Amancio Ortega Gaona (1936-) Tarafından yaratıldı.
Amancio Ortega Gaona,1963'te La Coruna'da (Galicia) bir konfeksiyon atölyesi açarak işe başladı. Karısı Pepita, erkek kardeşi ve baldızıyla birlikte pijama ve sabahlık üzerine ihtisaslaştı. Zara Markasıyla ilk mağaza1975'te La Coruna'da açıldı;Mağaza yüksek trendli,popüler andak düşük fiyatlı ürünler satarak başarısını hızlı bir şekilde kanıtladı.ve Ortega İspanya genelinde Başka Zara Mağazalarını da açmaya başladı. 1980'lerde, Ortega teslim sürelerini azaltmak ve "anlık moda" dediği moda değişimini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek için yeni trendler,yeni  tasarımlar ile birlikte  üretim ve dağıtım sürecini de değiştirmeye başladı. Bunun sonucunda Ortega "hazır pişirilmiş" kıyafetler adını verdiği işin peşinden gitti ve podyum ve sokak trendlerini takip ederek herkesten hızlı bir şekilde kreasyona dönüştürdü.
Yurtdışındaki ilk mağazası ise 1989'da New York'ta hizmete girdi. 1999'da Zara markası altında Zara Fragances adıyla bir parfüm ve Zara Textures adıyla da bir kozmetik serisi piyasaya sürüldü. 1979'da Amancio Ortega Gaona'nın kurduğu İnditex grubu (Zara,Pull&Bear,Massimo Dutti, bershka,Stradivarius) 2001'de kadın iç çamaşırı markası Oysho'nun da gruba katılmasıyla daha da zenginleşti. Amaç ise her zaman aynı : otuz üç ülkede bini aşkın butikle modayı demokratikleştirmek.Ve Zara 1998-2002 yılları arasındaki büyüme miktarlarına bakıldığında %146 ile dünyanın en hızlı büyüyen moda firması İspanyol Zara olmuştur, bunu %103 ile yine İspanyol Mango ve %91 ile İsveç firması H&M izlemiştir.
Zara mağaza içi deneyimi de televizyon ve basılı reklamları tercih eden geleneksel moda yaklaşımına karşı çıkan temel pazarlama platformlarından biridir. Şirket en iyi ferah ve modern tasarımı ile mağaza lokasyonlarını elde etmenin ve şık denizci mavisi alışveriş poşetlerini iki boyutlu son derece kalabalık mecralarda birkaç saniye elde etmekten daha önemli olduğuna inanıyor. Zara gelirinin yüzde 0,3?ünü pazarlamaya harcadığı halde sokakların en çok arzu edilen ve konuşulan markalarından birini yaratmayı başardı.
Galicia'dan gelen gömlek terzisi Amancio Ortega moda dünyasının Armani, Kelin veya Dolce Gaba kadar bilinen isimlerinden biri olmayabilir ama kesinlikle en zenginlerinden birisidir. Forbes zenginleri listesine göre 9 milyar doların üzerindeki serveti ile sadece İspanya'nın en zenginlerinden biri olarak tanımlanan LVMH lüks ürünler şirketinden Bernard Arnault onu geçebiliyor.

Kaynak: http://www.marka-marka.org/marka/marka-hikayeleri/zara-marka/
Referans : wikipedia- misjournal.com-watin/markaların öyküsü

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder