6 Ağustos 2014 Çarşamba

Pantone

Merkezi Carlstadt, New Jersey’de bulunan Pantone, renk konusunda dünyaca ünlü bir otorite. Pantone, tasarım profesyonellerine, yaratıcılığın rengarenk keşfi ve dışa vurumuna yönelik ürünler, hizmetler ve öncü teknolojiler ile ilham aşılıyor. 1963 yılında, Pantone’nin kurucusu Lawrence Herbert, grafik sanatlar alanında hassas renk eşleşmeleri üretme ile ilintili problemleri çözmek amacıyla renkler bulma, eşleştirme ve komünikasyonuna yönelik yenilikçi bir sistem yaratmış. Pantone o günlerden bu yana renk eşleştirme sistemi konseptini, dijital teknoloji, moda, konut, plastik ürünler, mimari ve iç dekorasyon ile boya dahil diğer renk endüstrilerini kapsayacak şekilde genişletmiş.
PANTONE COLOUR IMAGING GUIDE
Bu katalog, içinde formül kartelasında olduğu gibi 1154 Pantone rengini içerir. Ancak, her rengin karşısında Pantone rengine trikromi baskı teknolojisiyle yaklaşabilecek en yakın trikromi renk karşılığı mevcuttur ve bu karşılığın trikromi renk değeri de altında CMYK olarak mevcuttur ve bu karşılığın trikromi renk değeri de altında CMYK olarak verilmiştir.
Bilindiği gibi bilgisayar dizayn programlarının hemen hemen hepsinde Pantone çıktı alındığında ekrandaki rengin aynısı elde edilemez, çünkü printer 4 renkli (CMYK) baskı yapabilmektedir.
Bu katalog sayesinde,
• Matbaacılar Pantone rengi seçen müşterisine trikromi baskı yapıldığı taktirde renge ne kadar yaklaşabileceğini veya renkteki değişimi ifade edebilmektedir. Baskı öncesi ofset ile trikromi baskı sistemi arasında karşılaştırma imkanı sağlanmış olur.
• Ters işlemi ile alınmak istenen renk çıktı karşılığı katalogdan seçilir ve Pantone karşılığı programdan kolayca bulunabilir.
PANTONE COLOUR FORMULA GUIDE
Pantone Colour Formula Guide 1164 tire renk içeren ve her rengin ofset baskı sisteminde nasıl elde edileceğini karışım formülleriyle veren bir renk katalogudur. Bu 1154 rengi hem parlak (Coated) hem de mat (Uncoated) olarak ayrı ayrı göstermektedir. Pantone renk ifade edilirken renginin mat veya parlak bölümden seçildiğini belirtmek için renk numarasının sonuna U ve C harfleri eklenmektedir. Her bir karşılığı Pantone numarası mevcuttur ve her rengin altında formülü yazılıdır. Formül, yüzde ve ölçü olarak iki şekilde verilmiştir; Yüzde değeri karışıma giren ana renklerin %100’e tamamlanmasıyla, ölçü değeri ise birim ölçü değerlerinin adet bölündüğünde yüzde değerini vermektedir.
Örneğin, bir rengin elde edilmesi için üç ana renk %30, %40 ve %50 değerleriyle, karıştırılması gerekiyorsa, 1 litrelik boya için 300 gr, 400 gr ve 500 gr olacak şekilde üç renk birbiriyle karıştırılır. 10 litrelik boya için 3kg, 4 kg ve 5 kg hesabı yapılır. Veya bu 3 ölçü, 4 ölçü ve 5 ölçü şeklinde basitleştirilebilir.
PANTONE PROCESS COLOUR SYSTEM GUIDE
Bu katalog içinde 3000 adet trigromi renk mevcuttur. Avrupa skala sistemine göre verilmiş olan 3000 rengin altında CMYK değerleri mevcuttur. Bu katalog renk seçimlerini kolaylaştırır ve baskı sonrası, baskının doğruluğunu test etme imkanını sağlar. Hem grafikerler hem de matbaacılar için ideal renk referans katoloğudur.
Renklerin ortak evrensel lisanı olarak tanımlanabilir.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder