İhap Hulusi Görey 28 Kasım 1898'de Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuş, ilk ve orta öğrenimini de Kahire’de İngiliz okullarında yapmıştı. Resim ile olan ilişkisi, onun 1917'de Almanya’da yaşayan bir ressamdan posta vasıtasıyla resim dersleri almasını sağladı. Tabi bu onu 1920 yılında resim eğitimi görmek üzere Kahire’den Almanya’ya götürecekti. İhap Hulusi, Münih kentinde dört yıl boyunca Heiman Schule atölyesinde çalıştı. Afiş ve basın ilanları dalında Kuntsgewerbeschule’de ünlü afiş ressamı Ludwig Hohlwein’in yönetiminde üç yıl grafik eğitimi aldıktan sonra, 1925 yılında İstanbul’a döndü.
İhap Hulusi Görey, Türk markaları için çok sayıda tasarım yapmıştı. Birçok devlet kurumunun da kurumsal kimliğini hazırlayacak, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin görsel kimliğinin oluşturulmasına da büyük katkıları olacaktı. Bu emekleri, kendisinin Türk grafik sanatının kurucusu olarak tanınmasını ve Türk reklamcılığının ilk büyük isimlerinden olmasını sağlayacaktı.
İhap Hulusi Görey, Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca biliyordu. Bu nedenle ailesi, özellikle de babası tarafından Dış İşleri Bakanlığı’na girmesi istendi. Kısa bir süre Dış işleri Bakanlığı’nda çalıştıysa da resme olan tutkusu, memuriyeti reddetmesine ve hayatını resim yaparak kazanmakta ısrar etmesine neden oldu. Kendini tanıtmak amacıyla zamanın en gözde dergisi olan Akbaba Dergisi‘nde Münif Fehim Özarman ve Ramiz Gökçe ile birlikte karikatürist olarak çalışmaya başladı.
Zamanla afiş çalışmalarına ağırlık veren İhap Hulusi, afişi yaparken “Buluş”un önemine değinerek “Seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli” diye yorumladı. İlk afiş siparişi, 1927'de İzmir’den İnci Diş Macunları’nın reklam afişi oldu.
İhap Hulusi’nin birçok gazete ilanı ve afiş siparişi almaya başlaması, 1929'da İstanbul’da ilk atölyesini kurmasını sağladı. 1930 yılında Kulüp Rakısı etiketini, 1932 yılında da Atatürk’ün siparişi üzerine Türk Alfabesi kitap kapağını tasarladı. Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Türk Ticaret Bankası, Sümerbank, Emlak Bankası, Maliye Bakanlığı, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Türk Hava Kurumu, Zirai Donatım Kurumu ve daha birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi. Çoğu taş baskısı olan yüzlerce çalışma ile 50 yıllık bir dönemin endüstri, kalkınma, ticaret ve sosyal yaşam gelişmelerini belgeledi. Yeni kurulmuş bir devletin ilk uzman tasarımcısı olarak tarihte yerini aldı. Cumhuriyetin 10. yılında yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine Atatürk tarafından bir kol saati hediye edildi ve 1948'de Viyana Uluslararası Afiş Sergisi’nde ‘Bursa ve İzmir’ adlı afişleriyle derece aldı.
Milli Piyango (eski adıyla Tayyare Piyangosu) İdaresi için 45, Tekel İdaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurt dışında da adını duyurarak Bayer firmasının, Mısır’ın Tekel İdaresinin, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarının, ünlü İngiliz viskisi John Haigh’ın, İtalyan Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketlerini yaptı.
Suluboya çalışmalarının yanı sıra, son yıllarında hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler veren İhap Hulusi Görey, son yıllarında maddi olarak çok zor dönemler yaşadı. Bu sıkıntılarının nedeni, daha önce çalışmış olduğu kurumların, kendisi için sigorta yapmamış olmasıydı. Yine de Milli Piyango için yaptığı çizimlerden dolayı cüzi bir aylık bağlandıysa da bu parayı kullanmaya maalesef ömrü yetmedi ve 27 Mart 1986'da İstanbul’da, 88 yaşında yaşamını yitirdi.
Alıntı
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder