11 Haziran 2015 Perşembe

Dergi Tasaramında Font Seçimi ve Kullanımı

Derginizde kullanmak için seçeneğiniz fontlar çok önemli. Dergi tasarımın yarısı fontlardan oluşmaktadır. Öncelikle seçeceğiniz fontların ailelerden oluşmasına özen gösterin. Mutlaka seçtiğiniz fontların bold, italik ve bold italik türlerinin olması gerekiyor. 
Dergide iki veya üç aileden font kulanın. Unutmayın ki ne kadar çok font ailesi kullanırsanız derginizin kimliği o kadar karmaşık olur. Dergi içindeki özel konuların haricinde (Kapak konusu, dosya konusu vs.) başka font kullanmamaya çalışın. 
Başlık fontu ile spot fontu birbirinden farklı fontlar veya aynı font ailesinin farklı türkeleri olması dikkat edin. Hem başlığı hem spot aynı tür yani her ikisinide bold veya her ikisinide light yaparsanız algılamada sıkıntı yaşanacaktır. Her zaman büyük başlık spotu ezecek spotta yazanların okunmamasını sağlayacaktır. 
Kapak, dosya konusu ve *röportaj gibi konuların ana yazıları mutlaka tırnaklı (Times, Garamond vs.) fontlardan seçilmeli. Unutmayın ki tırnaksız fontlarla yazılan (bu yazıda olduğu gibi) uzun yazıları okumak zordur ve bir müddet sonra gözün takip etmesi zorlaşır, yorulur. (*Röportaj metinleri uzun olduğu halde soru-cevap şeklinde olduğu için düz fontlar kullanılanılabilir.) Röportajlarda soru ve cevaplar birbirinden mutlaka ayrışmalıdır. Bold veya regular font şekli kullanılabilir ya da dergi kimliğinde bulunan farklı bir font sorular için seçilebilir. Ama iki fontun uyumuna dikkat etmek gerekir.
Ana metinlerin punto büyükleri fontun özelliklerine göre 8 punto ile 10 punto arasında olmalıdır. Daha küçük veya daha büyük puntoları kullanmak gözü rahatsız edeceği gibi okuyucu, yazıların küçüklüğünden veya büyüklüğünden dolayı sayfadan uzaklaşacak ve ilgisini kaybedecektir.  Kutular kısa metinler olduğu için kutuların tasarımında tırnaksız fontlar (Myriad, Helvetica vs.) kullanılmalıdır. Tırnaksız fontların bir diğer kullanım nedeni ise kutuların genelde renkli olması. Renkli zeminlerde kullanılan tırnaklı karakterlerin baskısı zor ve sıkıntılıdır. 
Kutularda kullandığınız fontların büyüklüğü ana yazınızdan küçük olmalıdır. Eğer ana yazınızı 9 punto yaptıysanız kutularınızdaki yazılar 7 punto olmalıdır. Böylece kutu okuyucu tarafından daha rahat algılanır ve okunur.
Gömmeler ana yazılarda kullanılan fontla aynı olmak zorunda değildir. Derginizin kimliğinde bulunan tırnaksız fontlardan kullanabilirsiniz. Gömmeler yazıya giriş kısmı olduğu için dikkat çekici ama dikkati dağıtmayacak şekilde olmalıdır. Sayfanın tasarımı içinde kullanılmayan renklerden hazırlanan gömmelerin yazıyla olan bağlantısının zor algılanacağını unutmayın.  Ara spotlar uzun yazıların olmazsa olmazıdır. Yazının içinde geçen çarpıcı bölümleri okuyucuya sunmak yazının ilerleyen bölümlerinde nelerle karşılaşabileceğini bilmesini sağlar. Böylece okuyucu yazıya bağlanmış olur. Bunun için ara spotlar okunaklı olmadırı. Font seçimi ise tamamen konunun tasarımına bağlıdır. Ama mutlaka derginizde kullanılan fontlar arasından seçilmelidir (Eğer konu için özel bir tasarım hazırlıyorsanız o zaman başlık veya spotta kullandığınız fontları ara spotlarda da kullanın. Böylece kunu bütünlüğünü sağlamış olursunuz).
Ara spotlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey puntosudur. Kullanacağınız punto yazınızın ve sayfanızın tasarımına göre şekillenir. Ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır. Sayfadan kopmadan kendini belli etmelidir.
Derginizde kullanacağınız fontların büyüklükleri kadar satır aralarıda önemlidir. Türkçe çengelli ve noktalı karakterlerin bulunduğu bir dil olduğundan yazılarınızın satır aralarını bu çengel ve noktaların birbirine karışmayacağı şekilde ayarlamanız gerekiyor. Genelde buna dikkat edilmediği için dergilerde çengeller ve noktalar birbirine girerek okuma zorluğu yaşanıyor. 
Fontlar yayınların temelleridir. Eğer onları yanlış kurgularsanız derginizin tasarımı çökecektir. Seçimlerinizi iyi belirlemeniz bu açıdan çok önemlidir. 

Alıntı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder