29 Haziran 2015 Pazartesi

Ünlü Tasarımcıların En Çok Tercih Ettiği 25 Font

Tasarım yaparken doğru fontu seçmek, tasarımımızın kalitesi açısından hayati önem taşır. Fakat piyasada 100,000’den fazla font varken bunla arasından doğru olanı bulmak neredeyse imkansız gibi görünüyor. Hangi fontları neye göre seçeceğimizi anlatan gerçekten güzel kaynaklar var. Bunlar bizim için yol gösterici olabilir ama hala doğru tercih yapabilmek için seçenekleri azaltmamız gerekiyor.

Aralarında Erik Spiekermann, Jessica Hische, Michael Bierut, Nina Stössinger, Mark Simonson & Seb Lester gibi ünlü tasarımcıların da bulunduğu bir gruba en çok sevdikleri fontları sormuşlar. Alınan cevaplar neticesinde en çok sevilen 25 font listelenmiş.

1-Georgia
Matthew Carter tarafından 1993 yılında tasarlanan bu font aslında düşük çözünürlüklü ekranlarda rahatça okunmak için tasarlandı. Georgia şu anda milyonlarca websitesi tarafından kullanılıyor.

2-Gotham
Tobias Frare-Jones tarafından 2000 yılında tasarlanan bu font daha çok Barack Obama’nın 2008 yılındaki başkanlık kampanyasına kullanılmasıyla ünlüdür.

3-FF Scala
FF Scala Martin Majoor tarafından 1990 yılında tasarlandı. Eski bir font olmasına rağmen popülerliğini kaybetmemiş.

4-Futura
Paul Renner tarafından 1927 yılında tasarlandı. Bu ölümsüz modern font neredeyse 80 yıldır bir fenomen.

5- Gill Sans
1926 yılında Eric Gill tarafından tasarlanan bu font benim de favorilerimden bir tanesi.

6-Garamond
Claude Garamond tarafından tasarlanan bu font, ITC Garamond (Tony Stan), Adobe Garamond & Garamond Premier (Robert Slimbach) gibi birçok fonta da ilham vermiş.

7- Caslon (Adobe Caslon)
Willian Caslon tarafından tasarlanan bu font geçmişte matbaacıların “Kararsız kalırsan Caslon kullan” şeklindeki ilkesi olmuş.

8- Aksizdenz Grotesk
H. Berthold tarafından 1989 yılında tasarlanan bu font sans serif harf karakterini ilk kullanan font olarak biliniyor.

9- Helvetica
Helevtica’yı 1957 yılında Max Miendinger, Eduard Hoffmann ile birlikte tasarla. Helvetica dünyadaki en ünlü fontlardan bir tanesi.

10- Alternate Gothic
Morris Fuller Benton tarafından 1903 yılında tasarlanan bu font Youtube’ın anasayfa logosunda kullanılmıştır.

11- Metro
William Addison Dwiggins bu fontu 1930 yılında tasarladığında, yıllar geçmesine rağmen hala tasarımcıların favori olacağını belki de tahmin etmemişti.

12- ITC Franklin Gothic
orris Fuller Benton bu fontu 1902 yılında American Type Founders firması için tasarladı. Benjamin Franklin’den sonra ise ismini Franklin olarak değiştirdiler.

13- Meta Serif
2007 yılında efsane tasarımcılar Erik Spiekermann, Christian Schwartz ve Kris Sowersby tarafından tasarlandı. Diğer fonlara göre oldukça genç :)

14- Trade Gothic
Trade Gothic, 1948-1960 yılları arasında Jackson Burke tarafından tasarlandı. Tasarımının bu kadar uzun sürmesi hala popüler olmasını haklı kılıyor.

15- Adelle
Jose Scaglione ve Veronika Burian tarafından 2009 yılında tasarlanan bu font, daha çok gazete ve dergilerde kullanılmasıyla ünlüdür.

16- Caecilia
Caecilia’yı Peter Matthis Noordzij, 1990 yılında tasarladı. Kolay okunabilirliği ile tasarımcıların favorilerinden bir tanesi.

17- Din
Albet-Jan Pool bu fontu 1995 yılında tasarladı. Bu temiz geometric sans harf karakterine sahip font Alman standartlarına uygun şekilde tasarlandı ve daha çok resmi yazılar ile sokak tabelalarında kullanıldı.

18- Hoefler Text
Jonathan Hoefler bu fontu 1991 yılında Apple için tasarladı.

19- Quadraat
Fred Smeijers tarafından 1992 yılında tasarlandı. Yves Peters’ın da favorilerinden birisi olarak biliniyor.

20- Sabon
Jan Tschichold tarafından 1964 yılında tasarlanan bu font Garamond’a dayanıyor.

21-Sentinel
Jonathan Hoefler ve Tobias Frere-Jones tarafından 2009 yılında tasarlanan bu font da genç fontlarımızdan bir tanesi.

22-Verdana
Matthew Carter, Verdana’yı 1996 yılında tasarladı. Verdana’nın yüksekliği, geniş oranları, cömert harf aralıkları onu küçük boyutlarda iken bile okunabilir yapıyor.

23- Ferda Serif
Peter Bilak tarafından 2003 yılında tasarlandı. Harflerinin şekilleri teknoloji ile el yazısını harmanlamış gibi duruyor.

24-Feijoa
Kris Sowersby tarafından 2007 yılında tasarlanan bu font yumuşaklık hissi ile bilinir.

26-(Extra) Officina
Erik Spiekermann tarafından 1990 yılında tasarlandı. Daha çok iş yazışmaları için tasarlanmasına rağmen o kadar beğenildi ki birçok farklı amaç için de kullanılıyor.



Kaynak: http://blog.8faces.com/post/103548341771/typographers-typefaces

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder