23 Temmuz 2015 Perşembe

Erkal Yavi

12 Mart 1942’de Diyarbakır’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi  (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) İç Mimarlık Bölümü’nde öğrenim gördü.  Amatörce sürdürdüğü çalışmalarıyla M. Erter’in ilgisini çekince 1961’den başlayarak, sonradan San Grafik Atölyesine dönüşen ve dönemin birçok ünlü sanatçısını bünyesinde toplayan San Organizasyon’da çalıştı. 1960’ların başlarında fotoğafla da ilgilenmeye başladı.  1967’de TRT Amblem Yarışmasında birinci oldu. 1968’de Sinematek Uluslararası Film Afişleri Sergisine, 1966’da ve 1968’de Varşova Bienali’ne (iki yıllık sergi),  1970’te de Çekoslovakya’daki BMO Grafik Sanatlar Bienali’ne katıldı. Aynı yıl ilk kişisel fotoğaf sergisini açtı. Ertesi yıl Mimarlar Odası’nın fotoğaf yanşmasında birinci oldu. Grafikerler Meslek Kuruluşunun düzenlediği Grafik 82 ve Grafik 83 sergilerinde kitap kapağı ve illüstrasyon dallarında  birincilik ve başan ödülleri kazandı. Yapıtlarının bazıları Çekoslavakya ve Polonya’daki grafik müzelerine alındı.
Yavi, afiş, broşür, logo, amblem, takvim, kartpostal,  tanıtım ve basın ilanları, plak kapağı başta olmak üzere grafik sanatının bütün alanlarında ürünler vermiştir. Çeşitli sanat dergilerinin kapaklarından başka, 1960’ların ikinci yarısından başlayarak çok sayıda kitabın kapak düzenlemesini  yapmıştır. Bunların yanı sıra, Türk yazarlarının Yunanistan’da Ellinike Ekdoseis Yayınevi’nce yayımlanan kitapların  kapaklarını da resimlemiştir. 
Çalışmaları tür açısından olduğu kadar teknik açıdan da çok çeşitlidir. Grafik sanatının bütün olanaklarından yararlanmış, özellikle illüstrasyonlarında  guaj, kuru boya, mürekkep, fotoğraf ve kolaj başta olmak üzere çeşitli gereç ve teknikler kullanmıştır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder